06 - 13045086
Selecteer een pagina

Over mij

Mijn verhaal

 

Je kunt me een generalist noemen en op me rekenen. Ik ben iemand van de hands-onmentaliteit, stap op mensen af, ben een initiatiefnemer, schrijf de ondernemingsplannen uit en organiseer de beoogde activiteiten.

Lees mijn verhaalMijn specialiteiten

01. Initiatiefnemer

Als initiatiefnemer beschrijf ik de plannen en worden de activiteiten geïnitieerd, zoals voor: netwerkbijeenkomsten van Ondernemend Haren, ondernemerschap spel van LE-Network, fietstocht Haren-Haren en de coöperaties Duurzaam Haren.

02. ONDERNEMingsplanNING

In het kader van ondernemerschap het schrijven en begroten van een ondernemingsplan met  financieringsaanvraag, zoals voor: Zuidema-avk, beeldentuin Zwakanaga, MXR Podoblock, Metsens energiesoftware en Bloemsierkunst Groeneveld.

03. management consultancy

Voor diverse organisaties het voeren van de financiële administratie, het verzorgen van content voor websites, het registreren en onderhouden van het relatiebestanden voor het versturen van mailings en nieuwsbrieven.

Mijn referenties

Een selectie van genomen initiatieven en opdrachten

Bloemsierkunst Groeneveld - management consulting en administratie

Initiatiefnemer Coöperatie Duurzame Regio Haren u.a. - Duurzaam Haren

Bloemsierkunst Groeneveld - management consulting en administratie

Initiatiefnemer Coöperatie Duurzame Regio Haren u.a. - Duurzaam Haren

Bloemsierkunst Groeneveld - management consulting en administratie

Initiatiefnemer Coöperatie Duurzame Regio Haren u.a. - Duurzaam Haren

Ronald Zuidema

Mijn struikelblok is het enthousiasme van nieuwe kansen

Ronald Zuidema

Optimum manager

Vanuit een initiatief en ondernemerschap streef ik continue naar optimalisatie en ontwikkeling.

Al 28 jaar actief als zelfstandig ondernemer waarin we in het MKB ondernemers praktische handvatten geven. Van het adviseren over strategie, naar het organiseren om uw doelstellingen te behalen.

Na mijn opleiding HEAO-BE is mijn ondernemerschap carrière begonnen bij Zuidema-avk. Tussen 1996 en 2004 was ik mede-eigenaar van deze speciaal groothandel in afzuigkappen en verantwoordelijk voor de financiën, personeel en marketing.

Vanaf 2004 ben ik zelfstandig ondernemer in de specialisaties: ondernemingsplanning, administratie, relatiebeheer en website beheer. Ik word enthousiast als ik leuke nieuwe kansen zie.

Dienstverlening

Dit zijn mijn specialiteiten

Strategie

Formulering van strategie en definiëren van doelstellingen

Omzetbeheersing

Grip op verkoop door focus op de omzet van klantengroepen

PRESTATIEVERBETERING

Door inzicht in cijfers lagere kosten en hoger rendement

Organisatie

Van denken naar doen door uitvoeren van marketingactiviteiten en projectmanagement

~

Administratie

Administraties voeren in Twinfield online boekhouding en relatiebeheer met MetaScope online CRM

Websites

Het ontwikkelen en beheren van content van diverse WordPress websites inclusief fotografie en video

De interviewestafette door Kees Romijn. Bron Harener Weekblad

Het levensverhaal van Ronald Zuidema

Ik tref Ronald Zuidema aan de Kromme Elleboog in de bloemenzaak van zijn vriendin Clarissa Drenth die op 1 maart 2018 de zaak heeft overgenomen van Geert-Jan Groeneveld. Zuidema: “Ik woon aan de Meerweg waar de bloemenzaak eerst was gevestigd en waar Geert-Jan en zijn vrouw zijn blijven wonen. Clarissa parkeerde haar auto altijd voor mijn deur en op een gegeven moment heb ik mijn visitekaartje met een notitie achtergelaten. Zo is het contact ontstaan, we wonen nu samen en hebben een dochter, Benthe, die nu vijf is.” We nemen plaats in het kantoortje achter de bloemenzaak in het pand waar voorheen de verf-/schilderzaak van Ploeger was gevestigd.

 

Haren

“Ik ben in 1969 geboren in het oude RKZ (Rooms Katholiek Ziekenhuis) in de Stad. Mijn ouders woonden in Helpman en zijn toen verhuisd naar de Anjerlaan in Haren. Ik heb op de Vijverschans gezeten maar in mijn jeugd heb ik vooral veel gevoetbald op het trapveldje wat nu veranderd is in het Anjerplein. In die tijd kon je ook nog lekker op straat voetballen en kwam je dikwijls met een scheur in de broek thuis. Vanaf de E’jes, want puppievoetbal bestond toen nog niet, ben ik bij Gorecht gaan voetballen en heb dat vele jaren gedaan vanaf de jeugd tot het eerste en daarna vele jaren in het veteranenelftal. Sinds de geboorte van Benthe voetbal ik niet meer. Na de Vijverschans ben ik naar De Schalm aan de Rummerinkhof gegaan en heb de mavo afgemaakt. Op de mavo heb ik Anne Bart Bolt leren kennen en we zijn samen op fietsvakantie gegaan naar Hoogeveen en Nijkerk waar we familie hadden wonen. Een jaar later heb ik nog een fietsvakantie gedaan met mijn kameraad Johan Smid. Dit deed ik op een voor die tijd moderne racefiets. In die tijd vond ik het leuk om toertochten te maken.

mavo, meao, heao

Na de mavo ben ik naar de meao gegaan aan de Diamantlaan in de Stad. Dat was een leuke tijd met een vriendengroep van voetballers uit de provincie: vrijdagmiddag de kroeg – De Groote Griet – in om het weekend in te luiden en op maandagochtend namen we de voetbaluitslagen door. Ik ging braaf naar school, maar begreep nog lang niet alles. Nadat ik met pijn en moeite het tweede examenjaar had gehaald, kwam Johan Smid met een tip die een keerpunt in mijn leven is geweest, zou je kunnen zeggen.”

REIZEN

“Hij kwam met de tip om naar Amerika te gaan om mee te helpen bij Camp America die zomerkampen organiseert voor de Amerikaanse jeugd. Ik heb toen gesolliciteerd met een plakboek met krantenknipsels uit de Ommelander Courant, Nieuwsblad van het Noorden en het Harener Weekblad van voetbalverslagen waarin ik werd genoemd – die krantenknipsels had mijn moeder allemaal verzameld. Het was een hele stap, voor het eerst helemaal alleen op reis de grote oceaan over. Na veel wikken en wegen had ik de afweging gemaakt: “ik ga het doen!” Ik was toen 20 jaar maar heb m’n geboortejaar op m’n internationale rijbewijs op voorhand aangepast, want met 21 jaar mocht je daar pas alcohol drinken.

America

Ik ging met de trein naar Vlissingen, toen met de boot naar Londen en vervolgens met het vliegtuig naar New York. Het eerste zomerkamp van acht weken was in upper state New York in de buurt van de stad Albany. Het zomerkamp was voor kinderen van zes tot zestien jaar die twee, vier of acht weken in het zomerkamp verbleven. Dit kamp was goed georganiseerd, toen heb ik geleerd om niet bang te zijn om onbekend terrein op te zoeken.

Achteraf viel het reuze mee en een jaar later, na het propedeusejaar van de heao, ben ik naar een zomerkamp gegaan nabij Richmond. Dit was achteraf een commercieel zomerkamp, waarbij zo weinig mogelijk counselors – de begeleiders – zo veel mogelijk kinderen moesten begeleiden. Dat was niet leuk, het voelde als uitbuiting/onderdrukking. Hier heb ik geleerd om ook niet leuke dingen tot een goed einde te brengen. Elke vrijdagavond kwamen in dit kamp nieuwe kinderen en ging ik met een Engelse jongen onszelf ‘out of the box’ introduceren op het podium. Ik leerde voor een groep te staan en dat zodoende alle kinderen meteen mijn naam leerden kennen.

Na de zomerkampen heb ik twee keer vier weken door de Verenigde Staten gereisd. In deze periode heb ik geleerd om te durven je vertrouwde omgeving te verlaten om je droom te bereiken. Zo heb ik Albany, Boston, New York, Washington, Chicago, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Nashville, Memphis, Richmond en Florida bezocht. Nog regelmatig denk ik aan deze mooie ervaringen.

Oekraïne en Rusland

Tijdens de tweede zomerkamp heb ik een meisje uit Oekraïne leren kennen. Door mijn zomerkampervaringen mocht ik voor een reisbureau een zomervakantie in Viareggio op een camping als reisbegeleider optreden. Hier heb ik voor vakantiegangers van alles geregeld. Toen viel er ineens een reisvisum naar Oekraïne in mijn brievenbus. De zomer daarna heb ik haar maar opgezocht in Oekraïne. Deze zomervakantie is een verhaal op zich, Kiev, Moskou, St. Petersburg. Hier heb het verschil tussen Oost en West gezien.

Ondernemen

Ondertussen ben ik dus meer gaan durven en had ik geleerd om te leren begrijpen, daarna met één hertentamen de heao gehaald. Mijn vader was toen verkoper in de keukenbranche en zelfstandig agent van Duitse keukenfabrikanten. Later is hij als zelfstandige begonnen met een kantoor aan de Rummerinkhof en een garageopslag aan de Pinksterbloemweg. Eerst begon hij met de in- en verkoop van granieten werkbladen, daarna heeft hij zich helemaal gericht op wasemkappen: dit leverde meer marge op. Op een gegeven moment ben ik maar mappen met prijslijsten gaan maken en ben ik twee uitdagingen aangegaan.

Twee uitdagingen

Als eerste ben ik met de boekhouding begonnen. De tweede was een grote stap voor mijn vader. Namelijk de optie op een stuk grond voor de bouw van een nieuw pand aan het Felland. Hiervoor heb ik een ondernemingsplan geschreven en met behulp van een accountant een financieringsaanvraag. Wat begon als een grapje, werd een plannetje dat werd goedgekeurd.

Tussen 1996 en 2004 kwam Zuidema-avk in de snelle groeifase terecht. Mede door de specialisatie op in afzuigkappen en een goede inkoopstrategie en onze Amuse verkoopmagazine. De omzet ontwikkelde zich substantieel en we grepen de kans om een verkoopkantoor in België te beginnen.

Generalist

Als generalist schreef ik de financieringsvoorstellen, analyseerde en prognosticeerde ik de omzet- en kostenbegrotingen en was ik actief in de marketing d.m.v. de creatie van ons verkoopmagazine. In 2004 eindigde dit avontuur met een dieptepunt, het bedrijf is in goed overleg van de hand gedaan.

Daarna ben ik voor mezelf begonnen en ben o.a. netwerkbijeenkomsten gaan begeleiden voor NetPlusWork, ontbijt- en buffetbijeenkomsten gaan organiseren voor Ondernemend Haren, wat een enorme aanwas van leden heeft opgeleverd. Daarnaast ontwikkel ik simulatiespellen met behulp van legostenen voor economisch onderwijs onder de naam LE-Network. Verder heb ik het online salessupportsoftwarepakket MetaScope ontwikkeld dat zich richt op het werven en behouden van klanten op de klantenpiramidetheorie van Jay Curry. Daarnaast ben ik alweer zeven jaar organisator van de wielertocht Haren-Haren met nu een kleine duizend deelnemers uit Noord Nederland waarmee we Haren promoten. Ten slotte ben ik initiatiefnemer van de coöperatie Duurzaam Haren die vorig jaar is opgericht. Het doel is om gemeente Haren te ondersteunen door haar beleid uit te voeren en daarmee Haren te verduurzamen. Hiervoor heb ik een startsubsidie binnengesleept en het eerste zonnedak op het pand van Kluswijs Haren is daardoor in ontwikkeling.

De rode draad van mijn leven tot nu toe is dat ik alles zelf heb gecreëerd. Ik ben iemand van de hands-onmentaliteit, stap op mensen af, ben een initiatiefnemer, schrijf de ondernemingsplannen uit en organiseer de beoogde activiteiten.

Het is net als in een voetbalelftal: ik ben op alle posities inzetbaar behalve als keeper of scorende spits. Je kunt me een generalist noemen en op me rekenen. De ‘karakterbokaal’ uit het voetbalseizoen 1983-84 van Max Lanting staat nog steeds als bewijs op de kast.”

Neem contact op

Meerweg 69
9752 JC HAREN

+31 (6) 13045086